Words in terms of Cooking | हिन्दी में व्याख्या | Explanation in English in terms of cooking. |
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Bake | सेकना । धीमी धीमी आंच पर पकाना जिससे नमी उड़ जाये और स्वाद बढ़ जाये । | The cooking of food slowly with gentle heat, causing the natural moisture to evaporate slowly and concentrating the flavor. |
Basting | मीट या किसी और पर गाढ़ा रसा या चटनी लगाना (चाहे ब्रश से या चम्मच से या हाथ से) । यह चटनी या रसे से स्वाद बढ़ता है और इसको सूखने से बचाता है । | To brush or spoon liquid fat or juices over meat during roasting. Adds flavor and will prevent it from drying out. |
Batter | गाढ़ा घोल/लपसी । आटा, चिकनाई ( घी, मक्खन, अंडा ) और लिक्विड का पतला मिश्रण जिसे रखने के लिये बर्तन की जरूरत पड़े । यह केक, बिस्कुट इत्यादि बनाने में काम आता है । यह गुंदे हुए आटे से भिन्न है । | A mixture of flour, fat and liquid that is thin enough in consistency to require a pan to encase it. Used in such preparations as cakes and some cookies. A batter is different from dough. |
Beat | फैटना । किसी मिश्रण को एक जैसा बनाने के लिये किसी चीज (चम्मच, कांटा, फैटनी, हाथ, मिक्सी ) से तेजी से फैटना या हिलाना । | To smooth a mixture by briskly whipping or stirring it up with a spoon, fork, wire whisk, rotary beater or electric mixer. |
Bind | गाढ़ा करना । किसी चटनी या लिक्विड को गाढ़ा करने के लिये उसमे आटा, अंडा, घी, क्रीम इत्यादी डाल कर हिलाना । | To thicken a sauce or hot liquid by stirring in ingredients such as eggs, flour, butter or cream. |
Blackened | खाना पकाने का वह तरीका जिसमें खाने की वस्तु को तेज आग पर पकाना जिससे उसकी बाहरी स्तह एक तरह से जल कर काली हो जाये । | A popular Cajun-style cooking method in which seasoned foods are cooked over high heat in a super-heated heavy skillet until charred on the outside. |
Blanch | हल्का उबालना । बहुत थोड़े समय के लिये फ्रूट या सब्जी को उबालना जिससे उसका छिलका मुलायम हो जाये । उबले पानी में 30 सेकेंड के बाद फल या सब्जी को ठंडे पानी में डालना जिससे पकने की क्रिया बंद हो और मोटा छिलका आसानी से छिल जाये । | To boil briefly to loosen the skin of a fruit or a vegetable. After 30 seconds in boiling water, the fruit or vegetable should be plunged into ice water to stop the cooking action and then the skin easily slices or peels off. |
Blend | दो या दो से अधिक घटको (खाना पकाने की अलग अलग सामग्री ) को अच्छी तरह से मिक्स करना । | To mix or fold two or more ingredients together, to obtain equal distribution throughout the mixture. |
Boil | उबलते हुए पानी में उबालना । | To cook food in heated water or other liquid that is bubbling vigorously. |
Braise | बंद बर्तन में तेल/घी/मक्खन में धीरे धीरे कुछ समय पकाना । मीट या किसी और चीज को तेल, घी या मक्खन में दम दे कर पकाना जिससे वह ब्राउन/क्रिस्प हो जाये और उसके बाद धीरे धीरे लिक्विड में पकाना । | A cooking technique that requires browning meat in oil or other fat and then cooking slowly in liquid. The effect of braising is to tenderize the meat. |
Broil | सीधे गरम आग पर सेंकना । | To cook food directly under the heat source. |
Broth or Stock | शोरबा । मीट, सीफूड़, सब्जी, (या उनके छिलके, हड़्ड़ियाँ) आदि को मिला कर स्वादिष्ट सूप तरह का गाढ़ा पीने का पेय बनाना । | A flavorful liquid made by gently cooking meat, seafood or vegetables (and/or their by-products, such as bones and trimming) often with herbs, in liquid (usually water). |
Brown | खाने की वस्तु को हल्का सा तलना या भुनना जिससे स्वाद बढ़े या देखने में अच्छा लगे । | A quick saute, pan/oven broiling, or grilling method, done either at the beginning or end of meal preparation, often to enhance flavor, texture or eye appeal. |
Brush | मीट, ब्रेड़ या किसी खाने की वस्तु पर मक्खन या चटनी आदि की हल्की परत चढ़ाना । | Using a pastry brush to coat a food such as meat or bread with melted butter, glaze or other liquid. |
Butterfly | किसी खाने की वस्तु को बीच में से काट कर चारो तरफ फैलाना / शेप देना । | To cut open a food such as pork chops down the center without cutting all the way through and then spread apart. |
Caramelize | शक्कर को भुनना । | Browning sugar over a flame with or without the addition of some water to aid the process. The temperature range in which sugar caramelizes, approximately 320° to 360°. |
Chop | टुकड़े करना (जल्दी जल्दी बिना साइज़ का ख्याल किये) | To cut into irregular pieces. |
Coat | बराबर आटे, चटनी या किसी चीज की परत चढ़ाना । | To evenly cover food with flour, crumbs or a batter. |
Combine | दो या दो से अधिक खाने की सामग्री का एक मिश्रण करना । | To blend two or more ingredients into a single mixture. |
Core | फल आदि में बीच के ना खाने योग्य भाग को अलग करना । | To remove the non edible centers of fruits such as pineapples. |
Crimp | किनारे को सजावटी तरीके से मोड़ना/सिकोड़ना । | To create a decorative edge on a piecrust. On a double piecrust, this also seals both crust edges together. |
Crisp | कुरकुरा बनाना । | To restore the crunch to foods; vegetables such as celery and carrots can be crisped with an ice water bath and foods such as stale crackers can be heated in a medium oven. |
Cure | सुरक्षित रखने हेतु अथवा स्वाद बढाने के लिये घुलनशील घटक (नमक, मसाले, चीनी इत्यादी) मिलाना । | To preserve or add flavor with a soaking ingredient, usually salt, spices and/or sugar is used. |
Custard | अंडा, दूध या और खाने की सामग्री (मीठी या नमकीन) को मिलाकर हल्की आग पर पकाना । ज्यादातर कस्टर्ड़ को पकाकर, परोसने से पहले एकदम ठंडा किया जाता है । | A mixture of beaten egg, milk and possibly other ingredients such as sweet or savory flavorings, which is cooked with gentle heat, often in a water bath or double boiler. As pie filling, custard is frequently cooked and chilled before being layered into a pre baked crust. |
Dash | चम्मच का सोलहवां (16) भाग । | A measure approximately equal to 1/16 teaspoon. |
Deep-fry | गरम तेल में खाने की वस्तु को एकदम डुबोना । तेल के अंदर तलना । | To completely submerge the food in hot oil. |
Deglaze | जिस बर्तन में खाना बना हो उसके नीचे या साइड़ में लगी चटनी या मसाले को घोलने के लिये उस बर्तन में पानी मिलाना । | To add liquid to a pan in which foods have been fried or roasted, in order to dissolve the caramelized juices stuck to the bottom of the pan. |
Dice | चोकोर टुकड़ो में काटना । | To cut into cubes. |
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